PROFESYONEL KOÇLUK
PROFESYONEL KOÇLUK NEDİR?
Koçluk, değerli bir kişiyi bulunduğu yerden alıp istediği yere taşımaktır.
• Koçluk yaklaşımı tamamen gelecek odaklı bir vizyon oluşturmaktır, geçmişi kabul edip geleceğe yönelir.
• Koç; kendine değer veren insanların daha nitelikli bir yaşam sürmeleri, daha çok öğrenmeleri, daha iyi olmaları için kendini ilham vermeye adamış kişidir.
• Koç; herkesin bir potansiyeli olduğuna koşulsuz inanır. Bazen bunu ortaya çıkartmak ya da var olan ancak unuttuğunuz yönleri parlatmak için hayatınızda profesyonel eşlikçidir.
• Koçun en belirgin özellikleri; tarafsızlık, profesyonellik, iş birliğine açık bir yaklaşım ve yargısızlıktır.
• Koç; koçluk alan kişi ve tüm diğer paydaşlarla ilişkilerinde açık, dürüst ve güvenli bir tutum içindedir.
• Koç; koçluk alan kişinin duygularını, endişelerini, kaygılarını, inançlarını, değerlerini, önerilerini ifade etmesini kabul eder ve destekler.
• Kültürün ve farklı bakış açılarının kendisi ve diğerleri üzerindeki etkisinin farkında ve açık olur.
• Koçun hedefi; koçluk alan kişinin gelişmesi ve dönüşümüdür. Bu bir farkındalık yolculuğudur.
• Koçun amacı; insanların hedeflerine ulaşmalarını ve gelişmelerini sağlamak olan bir mesleğin parçası olmaktır.
KOÇLUK NE DEĞİLDİR?
Koçluk; terapi, danışmanlık vb. yaklaşımlardan farklıdır. Tamamen geleceğe odaklı bir yaklaşım vardır. Geçmişi kabul eder ancak daima geleceğe
bakar. Profesyonellik, tarafsızlık, işbirliği, yargısızlık, etik değerler, gizlilik ilkesi, etkin dinleme, keşif alanlarını belli bir çerçeveden sunma, güçlü sorular sorma koçluğun başlıca gereklilikleridir. Koçlukta eşitlik ilkesi esastır.
"Ben üstteyim, sen alttasın. Seni yukarı çıkaracağım" türü bir yaklaşım kesinlikle yoktur. Koç ve koçluk alan kişi aynı çizgide, ortak hedef için işbirliği yapar.
Doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi; koçların harika tavsiyeler verdiğidir. Koç; varsaymaz, yargılamaz, tavsiye vermez, düzeltmez ve iyileştirmez.
Koçun görevi; kişinin potansiyelini en üst düzeye çıkarması için ilham vermek, düşünce doğurucu ve yaratıcı süreçte kişilerle işbirliği yapmaktır.
Kültürümüzde psikoloji, tıp gibi alanlar; insanın hastalıklı, patolojik hallerine odaklandığı için ‘Normal hayatın nasıl daha iyi hale getirileceği ,
"Akıl, beden, zihin, ruh sağlığının nasıl sürdürülebilir bir düzeyde tutulabileceği" konusunda bize bilgi vermeyi atlamış durumdadır. Buna bağlı olarak günlük hayatını yaşayan insanın da "İçinden çıkamadığım şeyler var" diyerek tüm bunlarla tek başına mücadele edemediği durumlar var. Farklı disiplinlerin bıraktığı boşluğu doğadaki kurallar gereği bir başka meslek çıkarak doldurmuştur. Koçluk yaklaşımı; günümüz insanının gittikçe kaybetmekte olduğu yarenlik, bilgelik, dostluk, ortaklık ihtiyacını çok verimli ve profesyonel şekilde karşılayan ve meslekleştiren bir çalışma alanıdır.
Koçluk bir terapi değil, kişinin içindeki potansiyeli ortaya çıkaracak bir yolculuktur. Bu yolculuk, koçluk alan kişinin ihtiyaçları doğrultusunda koçla birlikte gerçekleştirilir.
KİMLER KOÇLUK ALABİLİR?
Hayatınla ilgili kritik bir kararın eşiğinde olanlar,
• Hayatının hassas bir dönemden geçtiğine inananlar,
• Ne istediğini bilen ama nasıl yapacağını bilmeyenler,
• Dengeli ve tatmin edici bir yaşam sürmek isteyenler,
• Hedefleri konusunda kararsızlık yaşayanlar,
• Kendini sıkışmış hissedenler,
• Zamanını ve enerjisini etkili kullanmak isteyenler,
• Yaşamında yeni bir döneme girenler koçluk alabilir.
Koçluk alma isteği, kişinin bir şeyleri değiştirmek ve geliştirmek istemesi anlamına gelir. Her görüşmenin sonunda cebine bir şey koyarak gitmek, hayatını ve potansiyelini hem nitelik hem de nicelik olarak artırmak demektir.
PROFESYONEL KOÇU NEYE GÖRE SEÇMELİSİNİZ?
• ICF ( International Coaching Federation ) akredite bir koçluk eğitimi programından geçmiş ve tüm gereklilikleri tamamlamış, en az 100 saat koçluk deneyimi olan, sürekli kendini geliştirmeye adamış, koçluk prensiplerini yaşam prensipleri haline getirmiş bir koçla mı çalışacaksınız?
• Koç, ICF Global ve ICF Türkiye üyesi mi?
Bu görüşmeyle uyum, güven, samimiyet ve bağ kurma sağlanıyor. Yani bir ilişki ve iletişim inşa etmeye başlıyoruz. Bir ilişkinin temellerini atıyoruz. Çünkü koçluk; kişinin kendisiyle ilgili her şeyi konuşabildiği, özgürce kendisi olabildiği, istediği her şey üzerine düşünebildiği, yargılanmadığı, eleştirilmediği, can kulağıyla dinlendiği, gizliliği ve mahremiyeti temel alan bir süreçtir.
Koçluk ilişkisine dair lojistik bilgiler, ücretler, görüşme organizasyonu, süreci, sürecin sona erdirilmesi, gizlilik ve sürece diğerlerini dahil etme ve diğer tüm protokollerle ilgili konularda açıklık sağlayarak anlaşmaya varır.
Kimya görüşmesi ( tanışma toplantısı ) yapmadan bir koçla çalışmaya karar vermemenizi tavsiye ederim. Etkileşimin uyumu çok önemlidir. Kimya görüşmesi anahtar noktadır.
Koçluk mesleğinin ilerlemesine engeller; eğitimsiz koçlar ve sektör ile ilgili kafa karışıklığıdır.
Koçluk alacak kişi iyi bir araştırma yapmalıdır. Genellikle referansla koç bulunur.
Koçluk alacağınız kişinin etik ilkere verdiği değerler neler?
Gizlilik ile ilgili endişeleriniz gideriliyor mu?
KOÇTAN BEKLENEN DESTEK?
Bu bir terapi değil, kişinin içindeki potansiyeli ortaya çıkaracak bir yolculuk. Yani aslında profesyonel koç olarak benim amacım; kendi sahip olduğum bilgi zenginliğini sizinle paylaşmak değil, sizin sahip olduğunuz zenginlikleri size göstermek.
Bu bir farkındalık yolculuğu.
‘’OK, Tamam. Şimdi Yapıyoruz?’’ kararını verdiğimizde ‘’ Bu işteki payımı anladım, tüm bu başıma gelenlerde içimdeki tekrar eden tutumları anladım.’’ demiş oluyoruz.
Farkındalık cümleleri her zaman 1.tekil şahıstır. ‘’Ben’’ ile başlar; hissediyorum, düşünüyorum, anlıyorum.
Koç kişiye bunu fark ettirir, devamı hiç yorucu olmayan ve kendi kendine ilerleyen bir süreçtir. Koç, tam ve bütün olarak ‘ Şimdi ve Burada’ sadece koçluk alan kişi için vardır.
Neleri farklı yapabileceğinizi birlikte bulacağız.